Rikkert van Dijck en Emelien Raats

StArt-Heilig Graf-Muziek in Turnhout zet binnenkort opnieuw een musical op poten, en niet zomaar één. dAens!? vertelt natuurlijk het verhaal van Adolf Daens die opkomt voor de rechten van de arbeidersgezinnen aan het eind van de 19de eeuw in Aalst, door het feit dat alles door leerlingen is uitgevoerd, is dit zeker een speciaal gegeven. Musical Vibes kreeg de kans om enkele vragen te stellen aan de twee regisseurs: Rikkert van Dijck en Emelien Raats.

Vol met jeugdig enthousiasme

Hoe is het om met jongeren samen te werken?

Emelien: Jongeren? Ik ben zelf nog een jongere (lacht). Ik vind het ontzettend fijn. Ik heb hier zelf nog op school gezeten, dus het is voor mij echt thuiskomen. Ik weet ook wat ik toen wou als leerling, en ik ben heel blij dat ik dat nu kan doorgeven. Ik geniet er dus erg van om met jongeren samen te werken, en met mijn oud-leerkrachten. Dat is eigenlijk wel speciaal (lacht).

Rikkert: Ik vind het fantastisch omdat er zoveel jeugdig enthousiasme en ambitie in die kerels zit. Het  is prettig om daar een beetje begeleiding aan te geven, om ervaring door te geven zodat zij ook die opstap zouden kunnen maken.

Ga je anders om met deze jongeren dan met professionele acteurs en zangers?

Rikkert: Het is in ieder geval een verschil omdat deze mensen natuurlijk bitter weinig ervaring hebben. Je moet eigenlijk van nul af aan beginnen om zo’n project tot een goed eind te brengen. Er moet dus heel veel geïnvesteerd worden om een vorm van acteren en van performen te kunnen verkrijgen. Dat is totaal anders ten opzichte van professionelen die dat stadium al hebben doorgemaakt.

Emelien: Ik eigenlijk niet. Ik vertrek altijd vanuit het gevoel: ik kijk wat ze geven, en daar ga ik dan in proberen te graven. Het is wel zo dat oudere mensen al meer meegemaakt hebben dan jongeren. Dan ga je wat meer speculeren met hen. Het enthousiasme dat hier dan weer is, is heel leuk om mee te werken.

Het is echt Daens in een nieuw jasje. Het is sowieso speciaal dat alles door leerlingen is: van de kostuums tot het orkest tot de cast

Proberen jullie dAens!? te personaliseren? Houden jullie je aan de originele musical?

Rikkert: De musical Daens is de basis. Dat zijn ook de afspraken die met Studio 100 gemaakt zijn: dat we ons wel degelijk houden aan die licentie. Dit is een mastodont van een musical die bijna drie uur duurt, dat kunnen wij met deze jonge mensen niet. We hebben ook dat uitgebreide spelerspotentieel niet. De eerste opdracht was dus om er een bewerking van te maken. Een bewerking in de zin van: het moest een musical worden die anderhalf uur duurt. Maar de leidraad is in ieder geval de originele musical.

Emelien: Het is echt Daens in een nieuw jasje. Het is sowieso speciaal dat alles door leerlingen is: van de kostuums tot het orkest tot de cast.

Hoe leren jullie de leerlingen hoe ze een rol moeten overbrengen?

Rikkert: Dat is divers, natuurlijk. Er zijn een aantal aspecten die belangrijk zijn: ten eerste is dat het kunnen bevatten van wat er gezegd wordt, daar begin ik altijd mee. Ten tweede: de techniek die ze moeten aanwenden om dat te reproduceren in taal, en ten derde de projectie om dit  te kunnen overbrengen naar een publiek toe, dus om een afstand te kunnen overbruggen. Dat zijn drie belangrijke zaken die moeten duidelijk gemaakt worden aan die jonge mensen.

Emelien: Ik vind het belangrijk dat je altijd vanuit jezelf begint. Als bijvoorbeeld Nette haar song zingt, dan moet ze op zoek gaan naar zichzelf van: “Waar kan ik mezelf in thuis voelen?” Voor een Nette is dat gemakkelijker dan voor een Daens. Jens, die de rol van Adolf Daens vertolkt, is nooit een pastoor geweest. Ik denk ook niet dat hij dat ooit wil worden (lacht). Dan ga je heel snel naar houding. Ik vind houding een goede start. Als een pastoor rechtstaat, dan is dat al iets heel anders dan dat hij krom gebogen staat. Zo  probeer ik te zoeken: eerst naar houding, en dat komt het vanzelf wel.

Ik ben absoluut benieuwd naar het eindresultaat, maar ik geloof er uiteraard heel sterk in!

Nog een laatste vraag: kijk je ernaar uit om het resultaat van deze musical te zien?

Emelien: Ja, ik ben wel een beetje zenuwachtig, want er is nog veel werk. Maar er is ook al wel heel veel gebeurd. Dat is wel het nadeel om aan die schooluren te moeten vasthangen: je bent beperkt. Het is niet zoals in het vak dat je dan zegt: ‘Vandaag doen we er nog een uurtje bij’, dat gaat niet. Ik kijk er wel naar uit in de projectweek te zitten, zodat we fulltime kunnen doorwerken.

Rikkert: Ik ben enorm benieuwd en nerveus tegelijkertijd, omdat we toch wel vrij kort tegen de deadline aankomen. Het is ook zo dat bij die jonge mensen een paar dingen moeten aangeleerd worden, en dat is los buiten het artistieke aspect. Zo is er discipline die ze moeten kunnen opbrengen om een concentratie op te bouwen. Dit is een gegeven waar jongeren nog in moeten doorgroeien. Vanaf het moment dat ze in dat stadium kunnen geraken, dan ben ik er wel van overtuigd dat die spanningsboog zal kunnen overgebracht worden. Ik ben absoluut benieuwd naar het eindresultaat, maar ik geloof er uiteraard heel sterk in!

dAens!? speelt vanaf 28 april tot en met 3 mei in de Feestzaal Heilig Graf in Turnhout. Meer informatie en tickets vind je op start.heilig-graf.be .

Door Amber Degeest

Foto: Amber Degeest
Repetitiefoto’s: Jan Van Kerckhoven