Michiel De Meyer

Binnen een weekje start op het Donkmeer de Festivaria productie Kiss Me Kate. De ‘zware’ rol van vrouwenverleider van dienst ligt in de handen van Michiel De Meyer. In zijn drukke schema maakt hij met veel plezier tijd om in Berlare te spelen, voor het stuk en voor de mooie omgeving. Musical Vibes sprak met hem.

Gigantisch!

Vertel eens iets meer over je rol in Kiss Me Kate?

Ik speel Bill Calhoun oftewel Lucentio. Kiss Me Kate zijn eigenlijk twee stukken in één. Het speelt zich af in de jaren ‘50 en dan heb je ook nog het Shakespeare stuk De Getemde Feeks. Bill Calhoun is het lief van Lois Lane, gespeeld door Line Ellegiers. Bill is een gokker. Hij doet heel veel geld op en bij zijn laatste gokbeurt heeft hij veel geld verloren. Hij tekent zijn schuldbekentenis met de naam van Fred Graham (Jan Schepens). Dat is de regisseur van De Getemde Feeks. Die heeft dan weer een oogje op het lief van Bill. Dus eigenlijk doet hij dat een beetje express. Natuurlijk komen de twee gangsters die dat geld komen innen, bij Fred Graham aankloppen en niet bij Bill. Daardoor begint de verhaallijn met die twee gangsters (Bert Verbeke en James Cooke).

Bill is wel heel verliefd op Lois, maar al die andere meisjes die daar rondlopen zijn zot van hem. En hij is ook wel verzot op de vrouwtjes. Lois is dan wel zijn ster, maar hij kan gerust leven met meerdere sterretjes. In het Shakespeare stuk speelt hij Lucentio en dat is totaal zijn tegenpool: een saai studentje dat totaal niks te bieden heeft behalve liefde. Bianca, gespeeld door Lois Lane, kiest dan toch voor hem en ze gaan trouwen. Maar door de voorgeschiedenis van Fred en Lilli, die twee gangsters en Lois en Bill die doorhebben dat er wederzijds met anderen wordt aangepapt, loopt De Getemde Feeks tegen veel problemen aan. Daaruit ontstaan heel grappige taferelen.

Het decor ziet er fantastisch uit, maar als je door een deur gaat loop je echt verloren in een doolhof van stellingen

Het decor waarin jullie gaan spelen is op z’n minst imposant te noemen, vertel er eens wat geheimpjes over?

Het decorteam bestaat echt uit gigantisch veel mensen. Dat alleen al. En dan heb ik het nog niet over de rekwisieten. Er zijn drie heftrucks die alle decors verrijden. Als er een wand open moet, geeft er iemand het teken en hop, twee heftrucks rijden achteruit en de wand gaat open. De derde heftruck rijdt het volgende decorstuk naar voor en klaar. Als je daar mensen moet laten duwen zou het niet lukken, zo gigantisch groot is het. Nog een leuk geheimpje: er zitten overal heel veel deuren in het decor. Als je het op afstand bekijkt, ziet het er gewoon fantastisch uit, maar als je dan door een deur gaat loop je echt verloren in een doolhof van stellingen. Het is zo gigantisch dat er achteraan enorm veel stellingen staan. Als je dan snel weg moet heb je altijd de kans dat je even verloren loopt in het decor.

Is dat misschien een van de problemen in het spel? Om op tijd overal te geraken?

Dat kan ik nu nog niet echt zeggen, want we hebben nog niet helemaal gerepeteerd met kostuumwissels. Het zal zich nog wat moeten uitwijzen, maar ik kan al met zekerheid zeggen dat het wel heftig zal zijn. Er zijn echt heel veel snelle wissels. Ik heb echt al de benen van onder mijn lijf moeten lopen om ergens op tijd aan te komen.

Het speelvlak is gewoon gigantisch. Ik heb echt al de benen van onder mijn lijf moeten lopen om ergens op tijd aan te komen

Het speelvlak is ook enorm groot.

Gewoon gigantisch! Maar we vullen het op met auto’s, paarden en zoveel andere dingen. Dat moet allemaal over die scène. Om dan nog te zwijgen over de honderd figuranten die erbij komen. Ik heb de allereerste scène kunnen bekijken vanuit de tribune, zonder licht of kostuums en dat was echt fantastisch. Als dat nu nog met old timers gaat zijn in plaats van de nieuwe Peugeot van iemand, gaat dat enorm mooi worden.

Wat is tot nu toe het moeilijkste?

Ik heb een rol met heel veel choreo’s. Je hebt niet heel veel tijd om alles vaak te doen. Wij moeten die repetities doen voor de grote groep mensen aankomt, want dan beginnen we aan de scènes waar zij allemaal in zitten. Het is dus soms lastig om alles perfect te krijgen, gewoon door het niet genoeg te kunnen herhalen. We hebben gelukkig nog een dikke week dus het komt allemaal nog wel goed. Het is ook voornamelijk veel. Er is echt veel materiaal. Het is niet dat we tijd te kort hebben, maar het gaat allemaal heel snel. Het is echt goed doorwerken.

De regen kan ons absoluut niet stoppen! De ambiance blijft er goed in

Wat vind je het plezantste?

Ik moet opletten wat ik zeg, anders ga ik te veel vertellen (lacht). Maar elk jaar is er wel iemand die in het water gaat. Een goed verstaander…

Over water gesproken, het open lucht gegeven is niet zo evident momenteel?

Ik moet zeggen dat het nog meevalt. Echt veel regen hebben we enkel in de eerste repetitieweek gehad en toen moest ik niet komen repeteren (lacht). Nu zijn er ook al een paar mindere dagen en ook dan repeteren we door. En ook dan is iedereen goed gezind en blijft er voor gaan. De regen kan ons absoluut niet stoppen! De ambiance blijft er goed in. Het wordt daarbij pas echt leuk als mensen beginnen uitschuiven (lacht). Dan is het pas lachen!

Het leuke is dat bij zo’n komisch stuk als Kiss Me Kate iedereen denkt dat dat erbij hoort als er iets mis gaat

Het blijft natuurlijk aangenamer als de zon schijnt?

Natuurlijk, alleen al voor onze kostuums. Die van de tijd van Shakespeare zijn al vreselijk zwaar als ze droog zijn, als die nat worden gaat het nog heftig worden. Ook hier is er gelukkig een heel team dat zich er elke dag over ontfermt. Het zijn authentieke kostuums, gemaakt met oude stoffen. Ze komen van Costhea in Brussel. We zijn die daar gaan passen, echt tof. Gisteren heeft Goele voor het eerst haar kostuum aangedaan in de scène en het was al gescheurd. Het leuke is dat bij zo’n komisch stuk als Kiss Me Kate iedereen denkt dat dat erbij hoort als er zoiets gebeurt. Alles kan in een komisch stuk. Wat er ook fout gaat, de mensen zullen lachen en we zeggen op het einde dat het er gewoon bij hoorde (lacht).

Wat zijn de manieren om de grote afstand naar het publiek op te vangen?

Dat is een heel goed vraag om aan mij te stellen want ik krijg altijd de opmerking van Tijl (Dauwe): “Michiel, GROTER”. Nu ben ik net gaan draaien voor Thuis en wat hoor ik daar? “Michiel, KLEINER!!” Mijn hoofd is momenteel een beetje aan het zotdraaien (lacht). We moeten daar gewoon zo groot mogelijk spelen. Hoe groter, hoe beter. Want inderdaad, het publiek zit ver maar wil wel alles zien. Je moet dus echt tot over het water geraken. Het zou jammer zijn als je een kei mooie scène wel voelt, maar als die niet overkomt. Je moet zo groot spelen dat de laatste rij het nog kan zien. Dat is heel moeilijk. Wat ik doe, is mijn bewegingen groot maken met mijn armen. Heel veel gebaren maken als ik aan het praten ben. Dat voelt vaak niet heel natuurlijk aan maar het is wel nodig voor dit stuk en voor de locatie.

Je moet zo groot spelen dat de laatste rij het nog kan zien

Wat is de boodschap naar het publiek toe van Kiss Me Kate?

’t Is een komisch stuk pur sang! Veel boodschap zit er niet in (lacht). Het is een echte zomermusical. Ik link de zomer echt aan plezier. En dat gaat zo zijn. De mensen gaan zich enorm amuseren bij de voorstelling. Je hebt voorstellingen die je kunnen pakken, of gewoon mooi zijn. Bij Kiss Me Kate gaat iedereen van het begin tot het einde plezier hebben. Wie er nog twijfelt om te komen kijken: je gaat echt met een goed gevoel en een lach op je gezicht naar huis! Iets wat we in deze tijden zeker kunnen gebruiken.

We gaan nog niet te ver vooruit lopen, ik geniet van wat ik nu al heb, dat is gewoon al fantastisch

Hoe ziet je persoonlijke kalender er na Kiss Me Kate uit?

Ik ben dus net terug begonnen met de opnames van Thuis. Zolang het kan, geniet ik daar van. Wanneer de schrijvers denken dat het genoeg is geweest met mijn rol, zullen ze me dat wel zeggen. Volgende zomer staat Sunset Boulevard op het programma. Tussenin zijn er zeker nog projecten waar ik nog niet te veel over kan vertellen, omdat contracten nog niet helemaal afgehandeld zijn. Deze winter komt er nog iets heel leuk, voor de winter ook trouwens. En dan ook nog de tour van Goodbye, Norma Jeane. Daar beginnen we aan op 17 januari en we spelen 26 keer in 24 theaters. Daar kijk ik ook wel naar uit. Ik ga ook nog een stuk regisseren! Mijn eerste regie en dat wordt niets minder dan Grease bij WWM! in Gent. We zijn daarvoor trouwens nog op zoek naar heel veel jongens! Kandidaten tot 18 jaar: melden graag! Dat is een heel leuke musical bij een heel leuk gezelschap. We hebben daar een top team, ik heb er heel veel zin in. Daar is er een fantastisch decor team! Mijn agenda zit dus mooi vol tot na de zomer. Ik hoop nog kans te maken om daarna deel uit te maken van 40-45. Dat staat echt nog op mijn lijstje, zo’n giga productie. Maar we gaan nog niet te ver vooruit lopen, ik geniet van wat ik nu al heb, dat is gewoon al fantastisch.

Kiss Me Kate speelt van 18 augustus tot en met 2 september. Meer informatie & tickets vind je op www.festivaria.eu.

Door Patrick Defort

Foto’s: Wendy de Noier