Lien Van den Bossche

StArt-Heilig Graf-Muziek in Turnhout zet binnenkort opnieuw een musical op poten, en niet zomaar één. dAens!? vertelt natuurlijk het verhaal van Adolf Daens die opkomt voor de rechten van de arbeidersgezinnen aan het eind van de 19de eeuw in Aalst, door het feit dat alles door leerlingen is uitgevoerd, is dit zeker een speciaal gegeven. Wij kregen de kans om Lien Van den Bossche te interviewen, die de rol van Nette zal spelen.

Eigen creatie

Je hebt zelf ervaring door de musical Magdalena waarin jij één van de hoofdrollen speelde: Rose. Probeer jij deze ervaring te verwerken in de rol die je nu speelt?

Ik vind van mezelf dat ik nog niet zoveel ervaring heb. Tijdens mijn vorige productie, Magdalena, heb ik heel veel bijgeleerd. Ik merk toch wel dat ik dit kan toepassen in wat ik nu doe.

Welk karakter heeft Nette?

Nette heeft een heel sterk karakter. Ze heeft best wel een boos karakter, maar het is moeilijk om in dingen te overdrijven. Ze heeft bijna alleen maar scènes waar ze kwaad is. Je moet dat proberen te kunnen relativeren zodat ze niet overkomt als een slecht personage.

Tijdens mijn vorige productie, Magdalena, heb ik heel veel bijgeleerd. Ik merk toch wel dat ik dit kan toepassen in wat ik nu doe

Hoe speciaal vind je het om mee te doen aan dAens!? aangezien dit heel uitzonderlijk is voor kunsthumaniora?

In het begin vond iedereen het moeilijk in te schatten wat het ging worden. Ik denk eigenlijk dat dat nu nog steeds is: we weten niet wat we moeten verwachten. Ik vertrouw er op dat de leerkrachten  er iets moois van zullen maken. Het is ook een super goede groep, een goed jaar, dus ik ben er zeker van dat we iets speciaals zullen neerzetten.

Kruipt er veel tijd in dAens!?, zowel op school als thuis?

Elke donderdagvoormiddag werken we voor dAens!?. Ik werk er ook thuis voor. Op school zeggen ze vaak: “Dit lied moeten jullie tegen de volgende repetitie kennen”, dus het is veel zelfstudie. Er kruipt daadwerkelijk veel tijd in.

Het is heel speciaal, we hebben er een eigen creatie van gemaakt

Nog een laatste vraag: waarom is deze musical anders dan de originele?

Het is totaal anders, want er is heel veel in geknipt. Dat is toch wel iets speciaals voor de mensen die de muziek goed kennen, het gaat een aanpassing zijn. Ikzelf kende de muziek heel goed, maar ik vind het niet storend dat er geknipt is. Het is heel speciaal, we hebben er een eigen creatie van gemaakt.

dAens!? speelt vanaf 28 april tot en met 3 mei in de Feestzaal Heilig Graf in Turnhout. Meer informatie en tickets vind je op start.heilig-graf.be .

Door Amber Degeest

Foto: Amber Degeest
Repetitiefoto’s: Jan Van Kerckhoven