Joke de Kruijf

De oer-Hollandse musical Op Hoop van Zegen, gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Herman Heijermans, speelt vanaf 12 januari 2019 weer in de theaters. Wij spraken tijdens de perspresentatie met Joke de Kruijf, die de rol van Mathilde Bos & Truus vertolkt. 

Lachen joh, deze voorstelling

Hoe gaat het met de repetities en de voorbereidingen?

Goed, maar ik ben wel moe. De montage, waar we nu inzitten, zijn volle dagen en het betekent heel veel wachten. Constant. Op, nee toch niet. Op, nee toch niet. En dan wil je je omkleden, maar moet je zo toch weer het toneel op. Montage is soms best zwaar. En de perspresentatie die we net achter de rug hebben kwam er ook nog bij. Maar dat was gaaf om te doen! Je krijgt echt het gevoel dat het voor het ‘ecchie’ is. En omdat je nu een groepje met klikkende camera’s en lenzen op je gericht hebt is dat lastiger spelen dan regulier publiek. Het voelde heel goed, alles ging ook goed en niemand had moeite met positie of tekst of wat dan ook. Ik ben blij dat we dit zo konden doen. We zijn hier ook thuis! In onze eigen huiskamer, achter de eigen schuifdeuren, kunnen we lekker de try-outs in gaan.

Ik heb de dvd registratie van de musical uit 2008 gezien en de normale film. Ik heb niet erg veel uit mijn personage kunnen halen door deze opnames. Mijn personage werd gespeeld door een heel andere actrice. Ik moet het karakter echt naar mezelf toe trekken, want anders sta ik te ver van mijn rol af. Ik ben heel blij met Mariska van Kolck als tegenspeelster. We kennen elkaar door de vorige komische productie ‘Liften’ door en door en hebben erg veel lol samen. We zijn op elkaar ingespeeld. Het is super leuk om van komedie naar drama te mogen switchen. We hoeven elkaar maar aan te kijken en we weten al hoe of wat. Daarmee gaat het voorbereiden ook super.

Ik ben heel blij met Mariska van Kolck als tegenspeelster. We kennen elkaar door en door

Zou je zelf zo’n oud-hollandse jurk willen hebben? Het kostuum van je personage is bijzonder met grappige hoeken.

Ja, bijzonder he? Klopt. Ik zou het wel willen maar wat moet je er in hemelsnaam mee. Ik ben gek op mooie jurken, dat wel. En in mijn solovoorstelling heb ik een groot deel van mijn jurkencollectie op het toneel staan, uitgestald op poppen. Dat is zo gaaf! Die hangen wel in een opslag hoor, thuis kijk ik er niet naar haha!

Heb je zelf weleens de behoefte gehad de zee op te gaan?

Ik heb 2 keer een cruise gedaan en daar opgetreden voor de Plus (een vereniging voor ouderen). De eerste keer was met mijn moeder 2 tot 3 weken. Toen was het wel spannend, het was enorm slecht weer met storm. En dan sta je te zingen, heen en weer wiebelend. Echt verschrikkelijk. De volgende cruise was ik er veel beter op voorbereid en vond ik het minder spannend. En leuk! Ik ben blij dat we niet in de tijd van het verhaal van Op hoop van Zegen leven. Wat was daar een armoede, kommer en kwel. Het was echt levensbehoud.

De liedjes zijn nu al tranen dwingend. Hoe gaan jullie als acteurs met die emoties om?

We zeggen weleens voor de grap tegen elkaar: ‘Lachen joh, deze voorstelling!’. Het is inderdaad een emotioneel verhaal. Toen we met de repetitie het laatste nummer keken (gezongen door Mariska van Kolck) zat er weleens iemand te snikken en leefden we met elkaar mee door te praten. Het creëert wel echt een familiegevoel, die emoties. Je zit ook 3 weken op elkaars lip. En we hebben een super fijne, warme en relaxte groep. Dat is niet altijd zo, maar we genieten er met elkaar van. En, omdat het zo’n zwaar stuk is, moeten we er met elkaar iets leuks van maken.

Het creëert wel echt een familiegevoel, die emoties

Voordat ik op ga, wil ik wel even mijn concentratie vinden. Iedereen moet mij dan met rust laten en ze hoeven me niets te zeggen. Ik wil opgaan in mijn rol en de energie aanzetten. Je kan niet even over het dagelijks leven praten vlak voor een voorstelling. Dan is de switch toch te groot van hier naar daar. De dag voor de première doe ik heel rustig aan. Het is wel vervelend dat we de dag voor de première een voorstelling hebben. Gelukkig is dat een middag voorstelling. Dan ga ik thuis even heerlijk in bad, doe ik mijn mond op slot, zorg ik dat alles in orde is en klaarstaat en ga ik op de dag zelf heel rustig aan naar het theater toe. Mijn management gaat gelukkig mee die zorgt voor een glaasje water en een versnapering. Het is fijn om als ik in mijn concentratie zit dingen even aan een ander over te laten. En daarna ga ik in een mooie jurk het trapmoment doen en feesten!

Op Hoop van zegen zal van half januari tot juni 2019 in de theaters te zien zijn. De landelijke première is op 28 januari 2019 in het Zaantheater. Voor meer informatie en tickets: www.degraafencornelissen.nl.

Door Annemarijn Clement

Foto’s: Annemarijn Clement