Jeske van de Staak

Vanaf 3 april is de musical ‘t Schaep met de 5 Pooten te zien in het DeLaMar Theater in Amsterdam en trekt daarna naar Rotterdam. In deze voorstelling vol nostalgie vertolkt Jeske van de Staak de rol van de sexy Lena Braams. Wij spraken hierover kort met haar. 

Ik hou ervan!

Kan je iets over je karakter vertellen?

Lena Braams staat bij de mensen in het Schaep bekend als: “Oooh, daar is Lena weer”. Aan het flirten met een foute man die langskomt in de kroeg. Natuurlijk gaat hij ook met haar naar huis. Een echte mannenverslindster dus. Maar ze doet dat niet actief. Ze is – zoals wij haar nu neerzetten – sexy zonder het zelf te weten. Het is dus niet met de ‘tieten’ eruit. En in deze voorstelling is ze daar een beetje klaar mee en gaat ze het over een andere boeg gooien.

Kan het publiek nostalgie verwachten of is het een totaal verschil met vorige versies?

Ik denk een beetje van beiden. Het blijft het oorspronkelijke Schaep, de kroeg met al zijn vaste bezoekers. Maar we trekken het enigszins naar het nu. Iedereen woont hier in Amsterdam die hier wil wonen. Er woont nu ook een Rotterdammer en een Surinaamse vrouw. We hebben het er zelfs niet eens over. Dat komt allemaal samen in het Schaep elke zaterdagavond. Dat is het Amsterdam van nu. Het is wel met de oorspronkelijke nummers van Harry Bannink. Het voelt dus heel ouderwets en vertrouwd, maar het is toch ook weer nieuw.

Was je al bekend met de muziek?

Jazeker! De serie vond ik geweldig. Dus toen ik hiervoor gevraagd dacht ik meteen: JA! Het is ook fantastisch materiaal; Bannink heeft zoveel prachtige dingen geschreven. Tuurlijk ken ik niet al zijn duizenden nummers, maar laat mij dat materiaal maar lekker doen hoor. Ik hou ervan.  

Dat oer-Hollandse past op de een of andere manier heel goed bij mij

Na Annie Mg is dit weer een oer-Nederlandse voorstelling.

Het trekt mij blijkbaar wel aan. Of ik HET! Ik weet het niet, maar het past op de een of andere manier heel goed bij mij. Ik vind het in ieder geval heerlijk, dus laten we dat vooral maar voortzetten!

Tot slot: Waarom moet iedereen het Schaep gezien hebben?

Als jij een avond vol gezelligheid wil, dan is dit de plek waar je wezen moet!

‘t Schaep met de 5 Pooten is vanaf  3 april te zienin het De LaMar Theater in Amsterdam en trekt daarna naar RotterdamMeer informatie & tickets vind je op www.moretheater.nl.

Door Wendy de Noier

Foto’s: Wendy de Noier